Utvecklingsanläggning

Från avloppsvatten till näringspellets till vatten med dricksvattenkvalité!

RecoLab är en utvecklingsanläggning som är placerat i anslutning till Öresundsverket, Helsingborgs avloppsreningsverk. Anläggningen är dimensionerad för 2000 pe.

Boka studiebesök

Tre rör ut

Anläggning hanterar källsorterar avloppet från Oceanhamnen, systemet kallas även Tre rör ut. Detta innebär att svarvatten (toalettvatten), gråvatten (kök, disk tvättvatten) och matavfall kommer i tre separata till avloppsreningsverket. Precis som att källsorterat hushållsavfall möjliggör bättre återvinning av t ex papper, metall och glas, så möjliggör Tre rör ut bättre återvinning av viktiga resurser i avloppsvatten och matavfall, nämligen kväve, fosfor och rent vatten!

Utvecklingsanläggningen började driftsättas i maj  2021. Under hösten 2021 börjar nästa fas med att utvärdera och följa upp processerna. Ny viktigt kunskap, för fortsatt utveckling, kommer att genereras.

Så här funkar utvecklingsanläggningen

  • 1 Dusch- och tvättvatten

    Dusch- och tvättvatten går i ett eget rör till en sluten betongbassäng.

  • 2 Biologisk rening

    Första behandlingssteget är biologisk rening. Det sker i en sluten ståltank utan syre (anaerob miljö) och i en luftad betongbassäng med syre (aerob miljö). Med hjälp av mikrober renas vattnet från organiskt material, kväve och fosfor.

  • 3 Kemisk fällning

    Om det biologiska steget inte är tillräckligt kan kemisk fällning med järnklorid ske som komplement.

  • 4 Trumfilter

    Vattnet filtreras genom ett trumfilter.

  • 5 Membranfilter

    Vattnet pressas genom ett membranfilter, ett så kallat nanofilter. Alla organiska molekyler större än tvåvärda joner, till exempel läkemedelsrester, hålls tillbaka av membranen.Vattnet som kommer ut ur membranen är av dricksvattenkvalitet.

  • 6 Ozonering

    Det som inte går igenom membranen leds tillbaka till uppsamlingstanken via ozonering där ozon (O₃) slår sönder molekyler så att till exempel läkemedelsrester mister sin molekylform och kan brytas ner av mikroorganismer.

  • 7 Värmeväxlare

    Gråvatten innehåller värmeenergi som återvinns med hjälp av värmeväxlare och används för att värma upp rötkamrarna till 37˚C.

  • 8 Toalettvatten

    Toalettvatten går via en tank i källaren in till en rötkammare.

  • 9 Biogas bildas i rötkammare

    Det finns två rötkamrar, en för svartvatten och en för matavfall. Inne i rötkammaren är det syrefritt och 37˚C varmt. Under sju dagar och viss sedimentering bryts materialet ner av mikroorganismer och bildar biogas. De vätskefas som lägger sig ovanpå sedimentet "dekanteras" vidare till nästa processsteg.

  • 10 Certifierat gödsel

    Slam samlas upp från botten från respektive rötkammare till varsin tank, en för svartvatten och en för matavfall. Vid större produktion kan slammet certifieras (SPCR178) tack vare att det är ett källsortera toalettvatten. Denna certifiering gör slammet mer attraktivt för lantbruk än vanligt avloppsslam.

  • 11 Struvitextraktion

    Det mesta av fosforn är i jonformen fosfat (PO4²-) och med hjälp av magnesiumklorid (MgCl2) bildas kristallen struvit. Struviten avskiljs med hjälp av hydrocyklon.

  • 12 Ammoniak avskiljs

    Efter struvitfällningen utvinns kväve i en ammoniakstripper med hjälp av en stark bas (NaOH) för att öka vattnets pH och värme. Sedan leds vatten tillbaka till uppsamlingstanken för gråvatten, och renas från bland annat läkemedelsrester. Vid pH 10–11 och 60–70˚C så har det mesta av kvävet i avloppet bytt form från ammonium (NH4+) till ammoniak (NH₃). Ammoniak är i gasform och den rena ammoniakgasen blandas sedan med svavelsyra för att bilda saltet ammoniumsulfat.

  • 13 Rejektvatten renas

    När struvit och ammoniumsulfat har utvunnits från vätsekfasen från rötkammare leds resterande vatten till gråvattenlinan och renas från t ex läkemedelsrester.

  • 14 Återvunnet kväve

    Kväve återvinns i form av den rena råvara som ett ammoniumsalt. Saltet kan pelleteras till ett biogödsel.

  • 15 Matavfall

    Matavfall kommer med ett eget rör till en en tank i källaren. Därefter leds det vidare till tre pastöriseringstankar.

  • 16 Pastöriseringstankar

    I pastöriseringstankarna värms matavfallet upp till 70˚C i en timme vilket dödar ev smittspridande mikroorganismer. Efter pastöriseringen åker det vidare till rötkammaren.

  • 17 Vätskefas från rötkammare

    När slam har sedimenterats bildas en näringsrik klarvätska som "dekanteras" från rötkammaren vidare till struvitextraktionen.

  • 18 Återvunnet fosfor

    Fosfor återvinns i form av struvit, kristallint fosfor. Denna rena råvara kan pelleteras till ett biogödsel.

Tack till våra leverantörer av processteknik i utvecklingsanläggningen

Utvecklingsingenjör Hamse Kjerstadius berättar hur utvecklingsanläggningen processar de källsorterade avloppströmmarna och matavfall. (31:50)

Publicerad 16 juni 2021.
Senast uppdaterad 2 november 2021.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of recolab.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Stäng formuläret